SEAGoogle Ads Search Checklist: 25+ optimalisaties die je door kunt voeren

Google Ads Search Checklist: 25+ optimalisaties die je door kunt voeren

Als SEA-specialist help ik de meest uiteenlopende bedrijven dagelijks met het optimaliseren van hun Google Ads zoekwoordcampagnes. Van een fotograaf tot een laminaatwinkel en een bedrijf dat voetbalreizen verkoopt. Lekker divers, dus! Een Google Ads-traject begin ik vaak met een uitgebreid zoekwoord- en concurrentieonderzoek, het clusteren van relevante zoekwoorden in advertentiegroepen, het schrijven van verschillende advertentieteksten en het vervolgens opzetten van de campagnes in het Google Ads campagnes.

Zodra de zoekwoordcampagne in Google Ads live gaat, ben je nog niet klaar. Sterker nog: dan begint het eigenlijk pas. Vanaf dat moment komen de resultaten binnen en ontdek je of de instellingen zoals jij die hebt ingesteld de gewenste resultaten hebben. Alle Google Ads campagnes moeten – zeker in het begin – periodiek gemonitord en geoptimaliseerd worden, om steeds voor betere resultaten te gaan.

Maar waar let je dan op als je een Google Ads account monitort? Welke optimalisaties kun je doorvoeren? In dit artikel deel ik meer dan 25 optimalisaties die je door kunt voeren. Deze optimalisaties dragen bij aan steeds meer inzicht in je Google Ads campagnes en natuurlijk betere resultaten.

1. Check je budgetten per campagne

Je hebt per campagne een bepaald dag- of looptijdbudget beschikbaar gesteld. Google Ads geeft aan of dit budget in de afgelopen periode voldoende is geweest (dan staat er ‘Geschikt‘ naast de campagne) of dat het onvoldoende was om het maximaal aantal vertoningen en klikken te behalen (dan staat er ‘Beperkt door budget‘ naast de campagne). Overweeg om een hoger budget aan de campagne toe te kennen als blijkt dat deze nu te laag is, of kijk of je budget van een andere campagne kunt gebruiken die wel voldoende budget heeft.

 Beperkt door budget

2. Voeg nieuwe zoektypes toe

Google Ads hanteert vier verschillende zoektypes:

 • Brede zoekwoorden: zoektermen waar deze zoektermen in voorkomen, in willekeurige volgorde en ook zoektermen die hier sterk op lijken
 • Gemodificeerd brede zoekwoorden: zoektermen waar deze zoekwoorden in voorkomen, in willekeurige volgorde
 • Zinsdeel zoekwoorden: zoektermen waar deze zoekwoorden in voorkomen, in exact deze volgorde
 • Exacte zoekwoorden: zoektermen die exact deze zoekterm bevatten, in exact deze volgorde en zonder bijkomst van andere zoekwoorden

Let goed op de manier waarop jij zoekwoorden toevoegt aan je advertentiegroep. De zoektermen waar je straks daadwerkelijk op gevonden gaat worden, zijn namelijk 100% afhankelijk van hoe je deze zoekwoorden invoert. Stel dat je het zoekwoord sneakers gebruikt in je campagnes. Die kun je op verschillende manieren invoeren:

 • Brede zoekwoorden: sneakers
 • Gemodificeerd brede zoekwoorden: +sneakers
 • Zinsdeel zoekwoorden: “sneakers”
 • Exacte zoekwoorden: [sneakers]

Spit je advertentiegroepen grondig door en kijk of het interessant is om andere zoektypes toe te voegen, bijvoorbeeld om een lagere CPC of meer conversies voor een bepaald zoekwoord te realiseren.

3. Voeg nieuwe zoekwoorden toe

Als het goed is, heb je voor de start van je zoekwoordcampagne al uitgebreid onderzoek gedaan naar zoektermen die interessant zijn voor jouw bedrijf. De kans is groot dat je toch nog wat termen mist. Door aan een advertentiegroep brede termen toe te voegen (bijvoorbeeld +sneakers of “sneakers”) ontdek je in de loop van de tijd nieuwe interessante zoekwoorden. Jouw advertenties worden nu namelijk getoond op zoektermen waar sneakers in voorkomt.

Wat als blijkt dat mensen zoeken op ‘zwarte sneakers met witte zool’ bijzonder goed converteren? Dan ben jij natuurlijk de eerste die een nieuwe advertentiegroep aanmaakt voor dit specifieke zoekwoord en wellicht en daar specifieke advertenties voor aanmaakt.

Doorloop je campagnes regelmatig om nieuwe zoekwoorden te ontdekken en voeg deze toe aan bestaande of nieuwe advertentiegroepen.

4. Voeg uitsluitingszoekwoorden toe

Als je je campagnes doorloopt op zoektermen, kom je ongetwijfeld ook zoekwoorden tegen die niet interessant zijn voor jouw bedrijf. Stel dat je het zoekwoord +sneakers hebt toegevoegd. Je ziet dat iemand op jouw advertentie heeft geklikt nadat hij op ‘tweedehands sneakers kopen’, zocht terwijl jij alleen maar nieuwe sneakers verkoopt. Zo’n klik wil je in het vervolg natuurlijk voorkomen. Voeg het woord tweedehands als uitsluitingswoord toe aan de advertentiegroep.

Wist je dat je uitsluitingszoekwoorden ook op campagne- of zelfs op accountniveau kunt toevoegen? Daardoor bepaal je dat je geen enkele advertentie wil tonen wanneer iemand dit zoekwoord gebruikt in zijn/haar zoekterm. Veelgebruikte uitsluitingszoekwoorden zijn bijvoorbeeld gratis, tweedehands, betekenis, definitie, wat is, zelf maken. 

5. Verwijder zoekwoorden

Als je campagnes al een aantal maanden draaien, kun je ook ontdekken dat jouw advertenties helemaal niet getoond worden op bepaalde zoekwoorden. Ik hanteer altijd de volgende regel:

Als een advertentie na 3 maanden nog steeds niet meer dan 100 keer vertoond is op een zoekwoord en geen conversies heeft opgeleverd, dan verwijder ik dat zoekwoord.

Soms ga ik ook rigoreuzer te werk en verwijder ik ook zoekwoorden met minder dan 100 vertoningen per maand. Dat is geheel afhankelijk van de omvang van de campagne, het zoekvolume en het budget dat beschikbaar is.

6. Splits advertentiegroepen op

Zorg voor betere resultaten door advertentiegroepen op te splitsen op basis van zoekwoorden. Zeker voor zoekwoorden met een hoog zoekvolume, kan het interessant zijn om een aparte advertentiegroep te maken voor mensen die exact zoeken naar de zoekterm en mensen die breed zoeken naar jouw zoekterm. De CPC die je betaalt voor een breed zoekwoord kan bijvoorbeeld veel lager zijn dan een exact zoekwoord, terwijl de CTR en het conversiepercentage bij een exact zoekwoord soms weer hoger zijn dan een breed zoekwoord. In een Google Ads campagne voor een klant zag ik bijvoorbeeld het volgende:

 • Exact zoekwoord (bijvoorbeeld [sneakers]: €1,71 per klik, CTR van 25,91% en conversiepercentage van 0,72%
 • Breed zoekwoord (bijvoorbeeld +sneakers: €0,83 per klik, CTR van 12,89% en conversiepercentage van 0,80%

Door de advertentiegroepen op te splitsen, kon ik veel beter grip houden op de kosten en dankzij de biedstrategie Handmatige CPC mijn biedingen per zoekwoord bijstellen.

7. Verhoog of verlaag de CPC op zoekwoorden

Kies je voor de biedstrategie ‘Handmatige CPC’? Dan kun je het bod per zoekwoord aanpassen. Vaak begin je met één overkoepelend bod voor alle zoekwoorden in een advertentiegroep. Na een tijdje heb je voldoende data verzameld om het CPC-bod te specificeren per zoekwoord.

Ga naar je zoekwoorden en kijk wat de gemiddelde CPC was de afgelopen periode. Zie je dat deze nog ver onder je maximale CPC-bod is? Dan hoef je niet per se wat te doen en kun je zelfs het CPC-bod naar beneden bijstellen. Zie je dat deze dichtbij je maximale CPC ligt of geeft Google Ads zelfs aan dat je bod te laag is om een advertentie te tonen voor dit zoekwoord? Verhoog het bod dan voor dit zoekwoord.

Naast de maximale CPC van elk zoekwoord zie je een bodsimulator staan. Je ziet dan hoeveel vertoningen en klikken je mogelijk meer kunt genereren wanneer je je bod verhoogt.

8. Voeg (nieuwe) extensies toe

Naast jouw advertentietekst, kun je nog extra elementen tonen bij een zoekadvertentie. Dit zijn de zogenaamde extensies. Google heeft een aantal standaard extensies die je toe kunt voegen die in sommige gevallen getoond worden. Misschien heb je deze al toegevoegd toen je je account op ging zetten, misschien heb je er nog een aantal over het hoofd gezien.

Je hebt de keuze uit:

 • Sitelinkextensies (toevoegen van extra websitelinks aan je advertentie)
 • Prijsextensies (toevoegen van prijzen voor producten of diensten aan je advertentie)
 • Promotie-extensies (toevoegen van kortingsacties en andere promoties aan je advertentie)
 • Extensies voor website-informatie (toevoegen van aanvullende informatie over je bedrijf, bijvoorbeeld over de services die je aanbiedt)
 • Oproepextensie (toevoegen van telefoonnummer aan je advertentie)
 • Locatie-extensie (toevoegen van je adres aan je advertentie, deze wordt opgehaald van je Google Mijn Bedrijfpagina)
 • Highlight-extensie (elementen die jouw bedrijf uniek maken)

Voeg alle extensies toe die relevant zijn voor jouw bedrijf en kijk hoe je deze zo specifiek mogelijk kunt maken per advertentiegroep.

9. Check je kwaliteitsscore en optimaliseer waar mogelijk

Op het moment dat iemand in Google een zoekterm intypt, vindt er achter de schermen een zogenaamde veiling plaats. Google bepaalt op dat moment welke betaalde zoekresultaten (en organische resultaten) er in aanmerking komen voor deze zoekterm en in welke volgorde. Google Ads bepaalt die volgorde op basis van diverse factoren, waarbij het bod dat je instelt, de kwaliteit van je advertentie en de ervaring op de bestemmingspagina de belangrijkste factoren zijn.

Elk zoekwoord dat je invoert in je advertentiegroep, krijgt een kwaliteitsscore. Er wordt gekeken naar hoe relevant jouw advertentie, zoekwoorden en bestemmingspagina zijn voor iemand die jouw advertentie te zien krijgt. Hoe hoger de kwaliteitsscore, hoe hoger de advertentiepositie vaak is en hoe lager de kosten per klik.

Navigeer naar je zoekwoorden, vink bij ‘Kolommen’ de kolom ‘Kwaliteitsscore’ aan en bekijk de kwaliteitsscores per zoekwoord. Let op: je ziet niet altijd een score voor alle zoekwoorden. Zie je geen score? Dan is er (nog) niet voldoende historische data verzameld.

De zoekwoorden waar wel een score te zien is, krijgen een score tussen de 1 en 10. Aan zoekwoorden met een kwaliteitsscore 10/10 hoef je sowieso niets meer te veranderen. Zoekwoorden met een kwaliteitsscore van 8/10 of 9/10 hebben vaak ook niet veel aandacht nodig, maar alles daaronder wel. Probeer het zoekwoord vaker, beter of prominenter in je advertentie te verwerken om de kwaliteitsscore op te krikken.

10. Verbeter de ervaring op je bestemmingspagina

Heb je het zoekwoord goed in je advertentie verwerkt, maar krijg je nog steeds een lage kwaliteitsscore voor dat zoekwoord? Dan is de kans groot dat de lage score te wijten is aan de bestemmingspagina die bij de advertentie hoort. Stel dat je adverteert op ‘vloerkleed’, maar het woord ‘vloerkleed’ komt geen één keer voor op de bestemmingspagina of jouw website… dan kun je het zoekwoord nog zo vaak in je advertentietekst verwerken, Google prikt daar zo doorheen.

Zorg er dus ook voor dat je bestemmingspagina goed aansluit bij de zoekopdracht en jouw advertentie. Breng de huidige kwaliteitsscore in kaart door te navigeren naar zoekwoorden, klik op ‘Kolommen’ en kies daar voor ‘Erv. op bestemmingspagina’. De ervaring wordt aangeduid met ‘lager dan gemiddeld’, ‘gemiddeld’ of ‘hoger dan gemiddeld’. Als deze ‘lager dan gemiddeld’ of ‘gemiddeld’ is, is er werk aan de winkel.

Verwerk het zoekwoord regelmatig op de pagina en zorg ervoor dat de content op de pagina aansluit bij de context van de zoekopdracht. Maar vergeet ook niet te kijken naar de snelheid en gebruiksvriendelijkheid van de pagina op diverse devices. Ook techniek vindt Google steeds belangrijker.

11. Verhoog het aantal vertoningen van jouw advertenties

In je Google Ads dashboard kun je zien hoe vaak jouw advertentie vertoond werd in een bepaalde periode. Je kunt ook zien in hoeveel procent van de gevallen jouw advertentie bij de topvertoningen hoorde of zelfs op de nummer 1 positie (absolute top) getoond werd. Selecteer bij ‘Kolommen’ onder ‘Prestaties’ de statistieken ‘Verton. (abs. top)’ en ‘Verton. (top).’

Stel dat het percentage vertoningen aan de top 75% is, dan betekent dit dat in in 25% van de gevallen jouw advertentie niet bovenaan of helemaal niet vertoond werd.

Je kunt ook zien hoe je hebt gepresteerd ten opzichte van jouw concurrenten. Kijk bij ‘Veilinginzichten’ hoe jouw campagnes scoren ten opzichte van die van de concurrentie. Je kunt hier ook zien in hoeveel procent van de gevallen de concurrent een hogere positie scoorde dan jij.

Onder andere een hoger bod per klik, meer campagnebudget, een betere advertentiekwaliteit of betere ervaring op de bestemmingspagina kunnen bijdragen aan een hogere positie.

12. Verbeter de CTR

Vergelijk de CTR (Click Through Rate) van je campagne of advertentiegroep met een voorgaande periode. Is deze gedaald? Onderzoek waar dit door komt en probeer de CTR te verhogen. De CTR wordt voornamelijk bepaald door de positie die je inneemt (hoe hoger jouw advertentie wordt getoond, hoe meer klikken) en jouw advertentietekst (hoe aantrekkelijker/conversiegerichter de advertentietekst, hoe groter de kans is dat mensen klikken).

Heb je een lagere positie behaald? Krik je posities dan op door bijvoorbeeld een hogere CPC in te stellen of verbeter de advertentiekwaliteit. Is je gemiddelde positie hetzelfde gebleven, maar de CTR wel gedaald? Onderzoek dan of je de advertentieteksten kunt optimaliseren en conversiegerichter kunt maken.

13. Vergroot het aantal conversies

Is het doel van jouw Google Ads campagne het genereren van meer conversies? Onderzoek welke zoekwoorden of doelgroepen voor opvallend veel conversies zorgden tegen lage kosten. Bekijk ook welke zoekwoorden en doelgroepen dat niet deden en overweeg om deze zoekwoorden of advertentiegroepen te pauzeren. Zo houd je meer budget over voor de zoekwoorden die wél converteren.

14. Verlaag de CPA

Wil je meer conversies behalen binnen hetzelfde budget? Onderzoek dan hoe je de CPA (Cost Per Acquisition) kunt verlaten. Check welke zoekwoorden de afgelopen periode voor een lage CPA zorgden en welke zoekwoorden juist een hoge CPA hadden. Probeer te concluderen waar dat aan ligt en pas je strategie hier op aan, bijvoorbeeld door zoekwoorden te pauzeren of de CPC op bepaalde zoekwoorden te verhogen of te verlagen.

15. Voeg remarketingdoelgroepen toe

In zowel Google Ads als Google Analytics kun je doelgroepen samenstellen, bijvoorbeeld op basis van eerder bezoek aan jouw website. Maak bijvoorbeeld een doelgroeplijst aan voor alle websitebezoekers die een pagina op jouw website hebben bezocht, minimaal 20 seconden op de website zijn geweest, een product hebben bekeken, maar nog niet in de bestelstraat/checkout zijn geweest. Vanaf het moment dat je deze doelgroeplijst aanmaakt, vult de lijst zich automatisch met alle personen die vanaf dat moment voldoen aan de criteria.

Voeg deze doelgroeplijst vervolgens ter observatie toe aan je Google Ads zoekwoordcampagne. Ga in je Google Ads zoekwoordcampagne naar ‘Doelgroepen’ en voeg hier de doelgroep van websitebezoekers ter observatie toe (mits Google Analytics en Google Ads juist zijn gekoppeld). Vanaf nu kun je zien hoe vaak de advertenties van deze campagne getoond worden aan personen die jouw website al eerder hebben bezocht, hoe vaak zij opnieuw hebben hebben geklikt op jouw advertentie en voor hoeveel conversies zij hebben gezorgd.

Deze doelgroep wordt ook wel een remarketingdoelgroep genoemd, omdat je deze doelgroep opnieuw wil benaderen met een marketinguiting (zie hieronder).

16. Stel een bodverhoging in voor remarketingdoelgroepen

Stel dat een websitebezoeker die een paar Nike sneakers in jouw webshop heeft bekeken maar deze niet heeft gekocht en een aantal uur of dagen later opnieuw op naar Nike sneakers zoekt in Google. Dan wil jij natuurlijk (weer) bovenaan staan met jouw zoekwoordadvertentie, in de hoop dat deze persoon de sneakers in jouw webshop aanschaft.

Je bent nu vast bereid om meer per klik te betalen voor deze persoon, omdat de kans groter is dat deze een aankoop doet in jouw webshop, dan bij een persoon die voor het eerst op jouw website komt. Ga in je Google Ads zoekwoordcampagne naar ‘Doelgroepen’. In de kolom ‘Bodaanpassing’ kun je nu voor deze doelgroep een bodaanpassing doorvoeren. Begin eens met 10% of 20%, afhankelijk van de kosten per klik die je sowieso al betaalt.

Door een hoger bod in te stellen voor deze doelgroep, is de kans groter dat jouw zoekresultaat wordt getoond boven de zoekresultaten van de concurrenten. Vergeet vervolgens niet in de gaten te houden of deze bodverhoging daadwerkelijk zorgt voor meer conversies, lagere kosten per conversie of lagere kosten per klik (afhankelijk van wat je doelstelling is.)

17. Voeg interesse-, affiniteit- en in-marketdoelgroepen toe

Naast remarketingdoelgroepen, kun je ook nog andere doelgroepen ter observatie toevoegen aan je zoekwoordcampagne.

 • Demografiedoelgroepen: mensen die voldoen aan bepaalde demografische gegevens zoals ‘getrouwd’, ‘huiseigenaar’ of ouder zijn.
 • Affiniteitsdoelgroepen: mensen die affiniteit tonen met een bepaalde levensstijl, product, dienst etc.
 • In-marketdoelgroepen: mensen die actief onderzoek doen naar producten of diensten (en bijvoorbeeld al bezig zijn om dit soort producten of diensten te kopen)

Wanneer je bijvoorbeeld ziet dat jouw producten via Google Ads aanzienlijk vaak gekocht worden door mensen die in de in-marketdoelgroep ‘huishoudartikelen’ vallen, dan kun je besluiten om een bodverhoging toe te voegen voor deze doelgroep. Als er daarna iemand zoekt die in deze doelgroep valt, ben jij bereid om iets meer per klik te betalen, zodat de kans groter is dat jouw advertentie boven die van jouw concurrent(en) getoond wordt.

18. Stel een bodaanpassing in voor apparaten

Ik zie bij veel webshops dat bezoekers op desktop doorgaans een veel vaker een bestelling plaatsen dan op mobiel. De CPC die je betaalt voor een klik op desktop ligt doorgaans ook hoger dan op mobiel, maar het conversiepercentage is vrijwel altijd hoger. Ook is de CPA op desktop vaak (veel!) lager dan op mobiel.

Zie je na een tijdje dat dit bij jouw campagnes inderdaad het geval is? Overweeg dan om een bodverhoging door te voeren op desktop en een bodverlaging op mobiel. Zo maak je optimaal gebruik van je beschikbare budget.

Selecteer de campagne waar je de bodaanpassing voor wil doorvoeren, ga naar ‘Apparaten’ en voer daar je bodaanpassing door.

19. Stel een bodaanpassing in voor locaties

Via ‘Locaties’ kun je zien of bepaalde landen, provincies of plaatsen voor aanzienlijk meer conversies zorgden dan andere locaties. Is dat het geval? Overweeg dan om een bodverhoging door te voeren voor bepaalde locaties.

20. Stel een bodaanpassing in voor geslacht of leeftijd

Je kunt ook een bodaanpassing doorvoeren voor het geslacht of de leeftijd van de persoon die de zoekopdracht invoert. Let op: van een groot gedeelte van de mensen die zoekt is niet bekend welk geslacht of welke leeftijd zij hebben, dus check eerst onder ‘Demografie’ of het de moeite waard is om dit door te voeren.

21. Schrijf nieuwe advertentieteksten

Draaien je zoekwoordcampagnes al een tijdje? Herschrijf dan je advertentieteksten weer eens. Bekijk hoe je jouw kopteksten en beschrijvingen nóg relevanter en conversiegerichter kunt maken. Voer best practices van advertentieteksten in de ene advertentiegroep ook door in andere advertentiegroepen.

22. Voeg een Responsive Search Ad (RSA) toe

Naast de ‘statische’ zoekwoordadvertenties die bestaan uit drie koppen en twee beschrijvingen, biedt Google nog meer advertentieformats aan. Een relatief nieuw format is de Responsive Search Ad (RSA). Je voert hier meerdere koppen (vaak een stuk of 6-8) en meerdere beschrijvingen (vaak een stuk of 3-4) in. Op basis van een zoekopdracht matcht Google vervolgens de best passende koppen en beschrijving aan de zoekopdracht. Het resultaat? De CTR is vaak hoger en ook zie ik vaak betere resultaten als het gaat om het conversiepercentage op de website. De CPC is doorgaans wat hoger, maar in veel gevallen is dat het uiteindelijke resultaat (meer conversies of conversies tegen lagere kosten) meer dan waard.

Test eens met het toevoegen van een RSA aan jouw advertentiegroep en houd goed bij of de CPC niet te hoog wordt ten opzichte van het aantal conversies.

23. Voeg een advertentie met gepersonaliseerde tekst toe

De reguliere advertenties die bestaan uit drie kopteksten en twee beschrijvingen, maar ook RSA’s, kun je voorzien van een zogenaamde gepersonaliseerde koptekst of beschrijving. Dat betekent dat de koptekst of (een gedeelte van) de advertentietekst variabel is en varieert op basis van een door jou ingevoerde factor. Je kunt bijvoorbeeld een andere tekst tonen op basis van:

 • Zoekopdracht: Laat de exacte zoekterm die de persoon die zoekt gebruikt, als één van de koppen of in de beschrijving zien
 • Websitebezoek: Laat een andere tekst zien als iemand jouw website al eerder heeft bezocht
 • Apparaat: Laat een andere tekst zien wanneer iemand op mobiel zit dan op desktop
 • Doelgroep: Laat een andere tekst zien wanneer iemand in een bepaalde doelgroep (bijvoorbeeld een in-marketdoelgroep ‘binnenhuisdecoratie’ valt)

Dynamische Kop Google Ads

Typ { in de koptekst of beschrijving om deze functie te openen. Met deze gepersonaliseerde tekst kun je jouw advertentietekst volledig afstemmen op de persoon die zoekt. In veel gevallen heb ik gezien dat het toevoegen van gepersonaliseerde tekst zorgt voor een hogere CTR en een lagere CPC.

24. Experiment: Biedstrategie

In Google Ads kun je verschillende experimenten draaien. De twee experimenten die ik het meest gebruik (testen met biedstrategie en testen met advertentietekst) behandel ik in dit artikel.

Vrijwel elke zoekwoordcampagne begin ik met de biedstrategie Handmatige CPC. Zo kan ik de kosten goed in de gaten houden en op zoekwoordniveau bijsturen. Maar in the end blijkt dit lang niet altijd de best presterende biedstrategie te zijn. Maak bijvoorbeeld een experiment aan door een bepaalde periode te testen met de biedstrategie Klikken Maximaliseren of Doel-CPA.

In die periode bied je op 50% van de vertoningen met je huidige biedstrategie en op de overige 50% met je nieuwe biedstrategie. Na die periode kun je zien wat de daadwerkelijke verschillen waren in bijvoorbeeld CPC, CTR of CPA en kun je besluiten om de testbiedstrategie definitief te gebruiken in je campagne.

25. Experiment: A/B-test met advertentietekst

Je advertentieteksten zijn een belangrijke factor in het succes van je Google Ads zoekwoordcampagne. Bij zoekwoordcampagnes test ik continu met verschillende advertentieteksten. Ik zet bijvoorbeeld de volgende twee varianten tegenover elkaar:

 • Versie 1: Gericht op prijs (Nu 50% korting op alle sneakers)
 • Versie 2: Gericht op service (Vandaag besteld, morgen in huis)

Welke advertentieversie zorgt uiteindelijk voor meer klikken, een hogere CTR en een lagere CPC / CPA?

Zorg ervoor dat de advertentieteksten onderling één duidelijk verschil hebben. Liever niet meer dan één verschil, want dan kun je na afloop van het experiment nog steeds niet een conclusie trekken over waarom de ene variant beter werkte dan de ander.

26. Check Aanbevelingen & Optimalisatiescore

Tot slot, als je alle punten hebt doorgevoerd, vergeet dan ook niet de Optimalisatiescore te checken die Google Ads sinds een tijdje bij een campagne laat zien. Je campagne krijgt een score tussen de 0 en 100%. Hoe hoger de score, hoe beter jouw campagne geoptimaliseerd is. Klik op het percentage en kijk welke optimalisaties je door kunt voeren. Ik doe hier altijd weer nieuwe ideeën op!

Optimalisatiescore Google Ads

‘Uitgeoptimaliseerd’ ben je dus nooit! Er zijn altijd wel dingen die je kunt testen en/of verbeteren in je zoekwoordcampagnes. Wil je de optimalisatie of het opzetten van jouw Google Ads zoekwoordcampagnes uitbesteden? Neem contact op, ik help je graag!